Det hele startede med Vestas

Ringkøbing-Skjern Kommune er centrum for den største produktion af vindmølleenergi i Danmark. Og det kan vi takke en 22-årig ung smed for. H. Smith Hansen stod nemlig i 1898 af toget i Lem St. ved Ringkøbing og blev byens smed. Det blev kimen til verdens førende vindmølleproducent Vestas

I 1928 startede Smith Hansen Dansk Staalvindue Industri sammen med sønnen Peder. Sønnen udviklede senere sammen med andre gode kræfter Vestjysk Staalteknik A/S, der hurtigt i daglig tale blev til Vestas. Det mundrette navn blev registreret i 1945. Virksomheden producerede i starten alt, hvad der var relevant for driftige landbrugsfamilier lige fra husholdningsmaskiner, landbrugsvogne, mælkekølere til hydrauliske kraner.

Tusindvis af arbejdspladser

Vestas har siden 1970érne udviklet sig til at blive verdens førende med bæredygtige energiløsninger med mere end 25.000 ansatte over hele verden og mere end 122 GW vindmøller i 82 lande.

Vestas er Ringkøbing-Skjern Kommunes største produktionsvirksomhed med ca. 2.300 medarbejdere, fordelt på afdelingerne i Lem St., Ringkøbing og Videbæk.

75 året for Vestas blev markeret i efteråret 2020 med blandt andet denne jubilæumsvideo

Store vindmølleparker

I 1980’erne var Lem St. hjemsted for verdens største vindmøllepark med ca. 100 små vindmøller. Her godt fyrre år senere ligger Danmarks største energipark mellem No og Ølstrup lidt øst for Ringkøbing. Vindmølle-delen består af 22 kæmpemøller, der producerer strøm nok til at forsyne flere end 57.000 parcelhuse, og 69.000 solcellepaneler dækker ca. 4.000 husstandes elforbrug.

Vestas produktion har affødt en række andre større og mindre virksomheder, der producerer dele til vindmølleproduktion både nationalt og internationalt. Næsten 4.000 personer anslås nu at være beskæftiget inden for klima og energi i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Vi leverer energi til hele Danmark

I dag er Ringkøbing-Skjern Kommune 150 procent selvforsynende med strøm fra vedvarende energi, og ca. 10 procent af hele Danmarks vindmøllestrøm kommer fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

En del af Vestas Lem - Foto: Flytmodvest