Fremtidens traktor kører selv
Den største revolution, verdens landbrug har oplevet, hedder Massey Ferguson.
Den næste kan blive AgroIntelli fra iværksætter- og smedebyen Lem i Ringkøbing – Skjern Kommune.
Et nyt Vestas i Lem
Virksomheden har gennem fem år udviklet en selvkørende letvægtsrobot til markarbejde, som nu er i drift rundt omkring på marker i Danmark, Norge, Belgien, Tjekkiet, Holland og Schweiz. Selv om virksomhedens direktør Ole Green er en stolt vestjyde med bopæl i Højmark, siger han gerne højt, at hans ambition er at skabe et nyt Vestas i Lem.
Så er vi i gang 😊
Hvert år bliver der solgt mange hundrede tusinde traktorer i Europa. En del af dem kan erstattes af den selvkørende robot fra AgroIntelli. Den har tre fordele:
- Energiforbruget er mindre end en traktors.
- Der skal ikke sidde en medarbejder på traktoren og køre op og ned ad marken i timevis.
- Den lette konstruktion skåner jorden, som tunge traktorer presser sammen.
Et døgn uden kaffepause
Ligesom på en traktor spændes redskaber for robotten. Såmaskine, harve, sprøjte eller andre gængse redskaber. Robotten er ladet med ny teknologi og sensorer, så landmanden kan indstille robotten til den aktuelle aktivitet og så gå i gang med andre opgaver. Robotten kan køre i op til et døgn uden en eneste kaffepause.
AgroIntellis 25 ingeniører arbejder løbende på at udvikle teknologien. 5G vil betyde helt nye muligheder, fordi robotten med lynhurtigt internet kan tage billeder af jorden og indstille sine handlinger efter dem.
Tre for én traktors pris
Prismæssigt kan AgroIntelli allerede i dag konkurrere med en moderne traktor. Robotten er smallere end traktoren, så man skal have tre robotter for at få samme kapacitet som en traktor, og prisen er nogenlunde den samme.
- Vi kommer til at sælge 20 robotter i år, men i løbet af fem år skal vi op over 1000 enheder pr. år. Vi tænker stort her, og vi vil skabe rigtig mange arbejdspladser i Lem, siger Ole Green.
Hans mål er ikke at udkonkurrere traktorfabrikkerne.
- Traktorer er gode til meget og uundværlige i landbruget, men til markarbejde er en selvkørende letvægtsrobot bedre, mener Ole Green.
AgroIntellis produkter er bygget op i moduler, så man hurtigt kan skifte teknologi, hvis det bliver aktuelt. I de nuværende modeller sidder der en dieselmotor, fordi det er det, stort set alle landmænd er fortrolige med. Men den kan nemt omstilles til biodiesel eller til el med et batteri, når den teknologi er udviklet. Her har den også en konkurrencefordel til traktoren, fordi den lette robot i sagens natur kræver mindre energi.
Ny måde at tænke på
De foreløbige erfaringer med den selvkørende robot er meget positive, men der har naturligvis også været problemer. AgroIntelli har lavet mange små justeringer undervejs, og det bliver ved. Men den største udfordring er landmændenes brug af enheden. Det er en ny måde at tænke og arbejde på og især mulighederne for at udnytte teknologien kræver tilvænning.
Når man hører Ole Green fortælle historien, lyder det pivoplagt, men der er ingen tilsvarende produkter på markedet. I Frankrig er det selvkørende robotter til at passe vinmarker og i Californien specialudviklede robotter til at sprøjte på store arealer. Men en enhed, som man kan spænde et hvilket som helst landbrugsredskab bag på, er AgroIntelli indtil videre alene om.
- Det er derfor, vi speeder op og satser på en hurtig vækst. Vi skal være etableret på verdensplan, inden vi får seriøs konkurrence, anfører Ole Green.
Tålmodig kreds af investorer
AgroIntelli har i dag knap 50 ansatte, og Ole Green har en tålmodig kreds af investorer med sig, som er klar til at speede op i takt med de gode erfaringer fra kunder i hele Europa.