Fremtidens traktor kører selv

Den største revolution, verdens landbrug har oplevet, hedder Massey Ferguson.

Den næste kan blive AgroIntelli fra iværksætter- og smedebyen Lem i Ringkøbing – Skjern Kommune.

Et nyt Vestas i Lem

Virksomheden har gennem flere år udviklet en selvkørende letvægtsrobot til markarbejde, som nu er i drift rundt omkring på marker i Danmark, Norge, Belgien, Tjekkiet, Holland og Schweiz. Selv om virksomhedens direktør Ole Green er en stolt vestjyde med bopæl i Højmark, siger han gerne højt, at hans ambition er at skabe et nyt Vestas i Lem.

Hvert år bliver der solgt mange hundrede tusinde traktorer i Europa. En del af dem kan erstattes af den selvkørende robot fra AgroIntelli. Den har tre fordele:

  1. Energiforbruget er mindre end en traktors.
  2. Der skal ikke sidde en medarbejder på traktoren og køre op og ned ad marken i timevis.
  3. Den lette konstruktion skåner jorden, som tunge traktorer presser sammen.

Et døgn uden kaffepause

Ligesom på en traktor spændes redskaber for robotten. Såmaskine, harve, sprøjte eller andre gængse redskaber. Robotten er ladet med ny teknologi og sensorer, så landmanden kan indstille robotten til den aktuelle aktivitet og så gå i gang med andre opgaver. Robotten kan køre i op til et døgn uden en eneste kaffepause.

I de nuværende modeller sidder der en dieselmotor, fordi det er det, stort set alle landmænd er fortrolige med. Men den kan nemt omstilles til biodiesel eller til el med et batteri, når den teknologi er udviklet. Her har den også en konkurrencefordel til traktoren, fordi den lette robot i sagens natur kræver mindre energi.

Ny måde at tænke på

De foreløbige erfaringer med den selvkørende robot er meget positive, men der har naturligvis også været problemer. AgroIntelli har lavet mange små justeringer undervejs, og det bliver ved. Men den største udfordring er landmændenes brug af enheden. Det er en ny måde at tænke og arbejde på og især mulighederne for at udnytte teknologien kræver tilvænning.

Se robotten her